top of page
romark bakgrund.webp

Grunder för hus och fastigheter i Roslagen

Med oss på Romans Markentreprenad får du hjälp med alla moment som krävs för att lägga en ny eller bättra på en redan existerande husgrund. Vi arbetar med fullständig markentreprenad och kan därför utföra alla arbetsmoment som krävs för ett komplett resultat för dig som bor i Roslagen. 

Hur långsiktigt ser jag på min investering? Fundera på följande saker:

Bygger jag för att sälja snart eller äga länge? Kortsiktigt så kanske man inte bryr sig om en sättning, som då ett litet förråd sätter sig lite. Men om du vill ha ett hus någon ska kunna bo eller bedriva verksamhet i, är det viktigt att grunden är korrekt för de specifika behov och förutsättningar som gäller i just ditt fall. 

För en betongplatta så är det mycket billigare med golvvärme än för vattenburen golvvärme på bjälklag då värmeplåtarna som ska fördela golvvärmen då blir dyrare. De behövs inte i betongplattan.

Om du ska bygga ditt attefallshus på plats är det ett val som påverkar valet av grund. Vill du ha en typgodkänd grund, dvs en grund som provats mot Plan och Bygglagen utifrån lukt, fukt mm? Kommunerna har blivit alltmer nitiska de senaste åren,  och vill man titta på två typgodkända grunder så är hybridgrunden och den inneluftsventilerade krypgrunden två alternativ.

Köps attefallshuset istället in av en husfabrik ska man kontrollera med husfabriken vilken typ av grund som husfabriken rekommenderar.

Roslagens bästa markfirma, hör av dig så får du se!

Bra att veta om grunder

Allt börjar med grunden, utan en bra grund mår inte huset eller fastigheten bra,  varken ett befintligt hus eller vid nyproduktion. Idag är det vanligt att bygga attefallshus, men många snålar med grunden vilket resulterar i kalla golv som sedan måste tilläggsisoleras, eller där det orsakas sättningar pga otillräckligt markarbete.

 

Vår rekommendation är därför att inte snåla med en investering i en bra grund för din byggnad. Genom att bygga med en ordentlig och gedigen grund minskar du dessutom driftskostnaden genom lägre uppvärmningskostnader och längre hållbarhet. Som husägare vill man också alltid undvika att sättningar börjar i grunden som sen påverkar hela byggnaden, vilket en högkvalitativ grund för byggnaden förhindrar.

 

Några av de mest avgörande faktorerna som påverkar valet av grund

​Invändig höjd: Hur hög invändig höjd vill du ha inne i huset. En hög invändig höjd talar för betongplatta eller hybridgrund, kryputrymmet tar då plats ihop med bjälklaget. Med en plintgrund påverkas den invändiga höjden eftersom du behöver minst 20 cm under huset för att undvika fukt på bjälklaget (som ofta är av trä). Tänk också på att absolut inte bygga för en plintgrund av estetiska skäl, för att inte orsaka en mycket högre risk för fuktproblem.

 

Hur välisolerat behöver huset vara?

Om huset ska användas mycket, som vid året runt boende eller extra boende, krävs att huset är välisolerat och som dessutom klarar av de mycket tuffa nya energikraven. 

De flesta attefallshus som tillverkas färdiga i fabriker kommer oftast med ett bärande bjälklag. Ett färdigt hus med bärande bjälklag som byggs i fabrik ställs nästan alltid upp på någon form av balkar eller plintar. I kombination med att all isolering läggs i bjälklaget hänger det ihop med den invändiga höjden.

Bygger man huset på plats så har man dessutom möjligheten att minska tjockleken på bjälklaget då man inte behöver lika högt bjälklag för hus som byggs på hybridgrunden. Isoleringen är ju nergrävd (om man vill).

När det gäller attefallshus med bärande bjälklag så finns det vissa förutsättningar, och om det är lösvirke bygger man ofta på annat sätt. Kontakta gärna oss med eventuella frågor så kan vi hjälpa dig!

berg och markspräckning.png

När du behöver få berg eller sten avlägsnat på din mark, kan vi utföra bergsprängning och bortforsling av material.

jord och grus.png

Vi utför schaktarbeten och bortforsling, samt hemleverans av grus och jord till dig med hämtlager hos oss. 

trädfällning.png

Vi kan hjälpa dig med att fälla träd på din mark tryggt och effektivt, med bortforsling eller uppsågning om du vill. 

dränering2.png

När du är i behov av dränering kring ditt hus eller din mark kan vi utföra fullständiga dräneringsarbeten.

lps.png

Vi är behöriga att utföra service or reparationer på LPS-pumpar, utöver installation och driftsättning av pump.

vatten och avlopp.png

Vi kan hjälpa dig med att koppla upp ditt hus eller din fastighet till kommunalt vatten och avlopp utefter dina behov. 

grunder.png

När du behöver arbete med husgrunder utfört kan vi lägga nytt åt dig eller bättra på redan existerande grunder. 

tomtplanering.png

Vi kan hjälpa dig med en professionelt utförd tomtplanering och entreprenad för dina planer på tomt- och utomhusmiljö.

vägunderhåll.png

Vi kan hjälpa dig med vägunderhåll som snöröjning, plogning halkbekämpning, hyvling mm. 

Romark - utmärkta grundarbeten!

 Kontakta oss på Romans Markentreprenad för ditt projekt i Roslagen om du har några behov eller frågor. Både privatpersoner och företag är varmt välkomna att höra av sig till oss för frågor gällande husgrunden som du vill bygga. Eller om det handlar om andra projekt som innefattar markarbeten, som vid poolbyggen eller liknande. Alla frågor är välkomna som berör marknära byggtjänster.

bottom of page